הסבר על סוגים של מחלות מעיים דלקתיות

מחלות מעיים דלקתיות הן קרוהן או קוליטיס. המחלה מתבטאת בקיומה של דלקת במעי

המשמעות היא שהמעי מתפקד לא טוב וזה אומר שיש תופעות של שלשולים, או עצירות מלווה בכאבי בטן וגן החלק המודלק של המעי לא מצליח לספוג חומרים מהמזון, מה שמאלץ את החולים להשלים חוסרים ממקומות אחרים.

אבחון של מחלת קרוהן או קוליטיס

בדרך כלל לחולה יש בעיות לא מוסברות של שלשולים או כאב בטן מלווה בעצירות. בדרך כלל בודקים קודם תרבית צואה כדי לוודא שלא מדובר בזיהום שנוצר על ידי חיידקים בגלל אכילת מזון מקולקל.

אם אין הסבר לתופעות של שלשול או עצירות אז מבצעים בדיקות קולונסקופיה. בבדיקה זו המטופל מתבקש לרוקן את המעיים על ידי אכילת של דברים קלים לעיכול עם עזרה של תרופה שמרוקנת את המעיים ואז הוא מגיע מרוקן לבדיקה. בבדיקה מטשטשים אותו ואז מחדירים למעיים שלו קולונסקופ שזה למעשה צינור גמיש ארוך שבסופו יש מצלמה עם תאורה. במהלך הבדיקה אפשר לראות ולצלם את מצב המעיים וכך לבדוק האם מדובר בקרוהן או בתופעה אחרת.

בדיקת אחרת יכולה להעשות על ידי בליעת מצלמת שעוברת דרך המעיים ומצלמת את כל הדרך. אחרי שהמצלמה נפלטת מהגוף מפענחים את התוצאה שהתקבלה. לפני בליעת המצלמה בולעים מן כדור באותו הגודל ואם יש חסימת מעיים הוא מתפרק באזור החסימה ואם לא אז הוא יוצא שלם. זה נועד למקרה של מעי צר עקב דלקת כדי לוודא שהמצלמה אכן תעבור בו ולא תגרום בעצמה לחסימת מעיים.

לעיתים לחולה לא ידוע שיש קרוהן או קוליטיס וזה מתבטא במעיים צרות עד למצב של חסימת מעיים מלאה. במצב הזה מזון לא יכול לעבור את המעיים כי המעיים נסתמות. מצב זה הוא מצב מסכן חיים שמחייב התערבות כירורגית (ניתוחית) שכוללת את פתיחת הבטן, כריתת החלק הנגוע וחיבור מחדש של המעיים. החלק שיוצא נשלח למעבדה כדי לקרות מה הבעיה בו ושאין בו תאים סרטניים סמויים.

עוד בדיקה שיכולה לרמוז על המצאות מחלת מעיים היא בדיקת צואה שנקראת בדיקת קלפרוטקטין

טיפול במחלות מעי דלקתי קרוהן או קוליטיס

הטיפול במחלה תלוי בחומרה שלה והוא נעשה בכמה שיטות בהתאם למטופל:

  • טיפול בתרופות נוגדות דלקת שנועדות להחליש את מערכת החיסון על מנת שהגוף לא יתקוף את עצמו
  • – טיפול בתרופות ביולוגיות בהזרקה או דרך הוריד
  • במקרה שאין ברירה מבצעים ניתוח מתוכנן מראש שבו מורידים את החלק הנגוע במעיים ומחברים חזרה. במקרים מסוימים פותחים "סטומה" שזה חור בבטן שממנו יוצא המזון שכן מעוכל. עושים את זה כדי לתת להמשך המעיים עד פי הטבעת לנוח ולפעמים כשהמחיים מסתדרות מחזירים את החיבור.

 

החיים עם מחלת קרוהן או קוליטיקס

מחלת קוליטיס או קרוהן עלולה להופיע בכל גיל. בגיל צעיר המחלה נחשבת ליותר בעייתית. חלק מהמרכיבים במזון שלא נספגים דרך המעיים בגלל המחלה חיוניים לגדילה ולכן הגדילה של ילד עם מחלת מעיים דלקתית עלולה להעצר. במקרים כאלה מחדירים את החומרים החסרים לגוף בדרכים אחרות ומבצעים גם מעקב גדילה.

 

שירות  צבאי עם מחלת מעי דלקתי קרוהן או קוליטיס

צה"ל בעקרון פוטר משירות מועמדים לשירות ביטחון עם מחלות מעי דלקתיות. עם זאת ניתן להתנדב לשירות צבאי על פי בקשה ואישור.

פעילות גופנית עם קוליטיס וקרוהן

 

בעקרון ניתן לבצע פעילות גופנית לאנשים שחולים במחלות מעי. רצוי להתייעץ עם דיאטנית להרכבת תפריט מתאים.

אכילה יום יומית לחולים בקרוהן או קוליטיס

התפריט הוא חלק חשוב מסדר היום של חולים במחלות קרוהן או קוליטיס. תפריט לא מתאים עלול לגרום לבעיות כמו אי נוחות בבטן שתתבטא בבטן מתהפכת או כואבת עם שלשול או עצירות ובמקרה הבא בחסימת מעיים מוחלטת.

כדאי לאכול מאכלים שאין בהם הרבה סיבים כי סיבים מנפחים את המעיים ועלולים לגרום לכאב בטן שעלול להגיע עד לחסימת מעיים.

פירות כמו אפרסמון או סברס הם למשל פירות עשירים בסיבים והם הכי מסוכנים. מומלץ לא להכניס אותם לגוף. בנסיעות לחו"ל מומלץ לא לנסות פירות (במיוחד פירות טרופיים) שלא מכירים

לגבי מאכלים אחרים כדאי לנסות ולראות מה בסדר לחולה ומה לא ובהתאם לזה לבחור מה לאכול.

רצוי להתיייעץ עם דיאטנית קלינית כדי לראות שהתפריט מכיר את כל המרכיבים הדרושים לגוף.

 

חולים במחלות מעיים דלקתית חייבים מעקב צמוד של רופא גסטרו שיבדוק מה מצבם על ידי בדיקת ההרגשה הכללית, בדיקות גם כל כמה חודשים ובהתאם לצורך ובדיקת קולונסקופיה בכל שנתיים שלוש כדי לבדוק מה מצב המחלה.

מחלת מעיים דלקתית והריון

כניסה להריון אפשרית עם מחלת מעיים דלקתית. לפני שזה קורה כדאי מאוד להתייעץ עם הרופאים המתאימים כדי לבדוק שהמצב של מחלת המעיים יציב כדי להמנע כמה שיותר ממצב של התפרצות באמצע ההריון. קרוהן או קוליטיס והריון מחייבים מעקב צמוד של גניקולוג מומחה ושל רופא גסטרו.